Logistik manager

Hur väljer jag en transportör som är bra ur ett hållbarhetsperspektiv?

#transport #utsläpp #hållbarhet

Vi får påtryckningar om att boka mer hållbara transporter, och det hade vi väldigt gärna gjort, det hade ju känts bra, men hur ska vi veta vilka alternativ som är bäst? Idag väljer vi transportsätt främst baserat på pris, men ibland också ledtid såklart när det brådskar. Men hur ska vi jämföra transportörer utifrån hållbarhet? Och vem säger att de beräknar sina utsläpp på samma sätt?

Låt oss hjälpa dig

För att kunna jämföra olika transportalternativ utifrån ett hållbarhetsperspektiv behöver man beräkna utsläppen på samma sätt för alla transportalternativ så att man jämför äpplen och äpplen. Idag kan man få utsläppsrapporter från vissa transportörer, men eftersom de beräknas på olika sätt är det väldigt svårt att göra några relevanta jämförelser mellan dem. Däremot kan man såklart se trender i sina utsläpp om man tex jämför olika tidsperioder med samma transportör, tex jämföra 2019 mot 2018.

För att använda hållbarhet som en parameter i val mellan olika transportalternativ så behöver du kunna beräkna utsläppen med samma metod. Det finns lösningar för detta men de kräver en viss uppsättning av grunddata innan beräkningar kan göras.

Vår lösning

Med vChains tjänst Globl Emissions kan vi beräkna dina utsläpp för alla typer av transporter. Det kräver en viss uppsättning, men vi har gjort detta flera gånger och kan hjälpa er. När uppsättningen väl är på plats kan du beräkna utsläpp även för transporter som redan utförts, vilket innebär att du tex kan beräkna utsläpp för föregående år.

Tjänster

Emissions

Med vår modul för utsläppsberäkning får du en total bild av dina utsläpp på sändningsnivå, kan följa upp, agera och rapportera. Ta ditt ansvar och börja mäta dina utsläpp idag, för att kunna påverka dem imorgon.

Läs mer

Har du fler funderingar, vill snacka lite supply chain eller undrar hur vi kan stödja dig ytterligare? Boka gärna ett möte med oss via knappen nedan så ser vi vad vi kan sy ihop tillsammans!